SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Detaljkarta över Långå-Ljusnan

Nu finns en detaljkarta över rekommenderade fiskeplatser längs Långå-Ljusnan genom byn. Gå in under FISKET med underrubriken FISKEOMRÅDET så hittar du kartan. Den har högre upplösning än den vanliga kartan och platserna är därmed lättare att urskilja.
Namnen på de olika platserna har tagits fram med hjälp av bybor och från gamla dokument. Det är meningen att namnen ska ”återanvändas” som ett led i Långåfiskets kultursatsning. Namnen har haft betydelse för den som gett namnet, men även för dem som skulle hitta till rätt plats. Att ”hitta rätt fiskeplats utan krångel” är ett motto som Långåfisket försöker att leva upp till genom att märka ut platser som är särskilt intressanta. Det spar tid.
Det finns gott om ”kulturmarkörer”, det vill säga lämningar i form av platser, föremål, namn, traditioner, berättelser och tankar. Perspektiven sträcker sig århundraden tillbaka, uppehåller sig vid nutid och blickar framåt. Det är varje generations uppgift att vårda kulturarvet, använda det och lämna ytterligare arv åt framtiden.
Att identifiera sig med en plats som har ett egennamn skapar samhörighet och det blir ett kärt återseende nästa gång. Det är ju som att träffa gamla bekanta eller återse nyvunna vänner.