SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Dags att förbereda sommarens fisketurer

De här dagarna är det många som trimmar planer och utrustning för sommarens fisketurer. En del har redan hunnit testa och är inne på att göra justeringar. Hur många har lagt ner tid på att tänka igenom sin säkerhet? Det kunde vara fler!
Sportfisket sker alltid ”på egen risk”! På helt eget ansvar! Det innebär att du själv ansvarar för din egen säkerhet och att du uppträder på ett sätt som inte innebär någon fara för dem som fiskar intill dig. Eller för natur och miljö. Säkerhetsutrustning är lika självklart som fiskeutrustning. Och lika självklart är det att kunna hantera den utrustningen med samma krav och skicklighet som man hanterar sitt fiskespö.
De allvarligaste olyckor som drabbar sportfiskare är drunkning, benbrott och att man ”krokar sig själv”. Varje år drunknar ett tiotal personer i Sverige i samband med fiske, vanligen från mindre båtar, ofta utan säkerhetsutrustning. Ibland alkoholpåverkade.
Tänk igenom säkerheten innan fisketuren lika noga som du packar allt annat. Kolla väderprognoser och ha järnkoll på vattenflödet! Testa hur du fungerar i din flytväst när du hamnar i vatten. Det är en överraskande upplevelse. Flytvästen ska vara rätt påtagen – HELA TIDEN – med grenband och knäppt ända upp till halsen. I simskolan får man öva klädsim och den kunskapen är lite av en färskvara som behöver uppdateras för varje ålder. Inse vad som händer om du faller omkull i vattnet med vadarbyxor. Benen flyter upp och kroppen pressas ner! Pressa ut luften ur byxorna när du tar på dig dem och ”täta” med en åtdragen livrem. Det kan ge några livsviktiga sekunder för att komma i rätt läge.
Plåster, förband, kompresser för rengöring och smärtstillande medel ingår i utrustningen. Och grundkunskaper om livräddning, omplåstring och hur man spjälkar en bruten arm/ben. Öva innan. Om olyckan är framme är det bråttom. Tid är en säkerhetsfaktor.
Skyddsglasögon är en billig försäkring som hindrar vassa krokar att fastna i ansiktet. Håll säkerhetsavstånd till övriga som fiskar både i sidled och bakom dig.
Nedskräpning är en säkerhetsfråga för andra sportfiskare och för djuren! Glas, plåt och plast hör inte hemma i naturen. Släng inte kasserade fiskelinor. De kan trassla ihop fötterna på fåglar. Klotter är en irriterande störning och ett brott mot reglerna. Nolltolerans överallt.

Ha alltid din mobiltelefon välladdad och i vattentätt fodral. OBS att mobiltelefon inte har täckning överallt! En annan säkerhetsåtgärd är att lämna meddelande om var man tänker fiska och när man räknar med att vara tillbaka. Och naturligtvis: meddela när du är hemma igen!
Och sist men inte minst. Var väldigt försiktig med eld! Släck elden efter dig även om det regnar. Kom ihåg att glödande fimpar också räknas som eld!