SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

July ended with sluggish fishing

Fishing in July began at essentially normal level in the first half, but towards the end of the month by the most experienced very slow with few hatchings and too little movement in the waters. Flugfisket har därför inte varit på den nivå som förväntats de senaste veckorna. Samma förhållanden rapporteras från andra platser med jämförbara fiskevatten. Spinnfiskare har haft bättre framgångar, men även de känner av samma fenomen. Det framgår av rapporter som lämnats till Långåfisket.

Samtidigt finns upplevelser och rapporter av helt motsatt slag. Åtta öringar på sammanlagt fyra kilo,
tre öringar på tillsammans 3,2 kilo, rekordfångster av stora abborrar upp mot två kilo och framgångsrikt harrfiske i Långtjärn vid Grundsjön.

Som alltid är det nästan omöjligt att säga vad det beror på, säger Långåfiskets kvalitetsansvarige, Per-Ola Persson. Det är många faktorer som spelar in, men vi liksom andra fiskevårdsområden har
samma erfarenhet av juli månad i år. Förutom de vanliga påverkansfaktorerna med väder, find, värme och vattentemperaturer så kan man gissa att fjolårets sommar med extrem värme och torka kan ha haft inverkan den här sommaren.

Sportfiskare som Långåfisket varit i kontakt med tar det ändå med ro och tillförsikt. Självklart finns de som är besvikna över att förväntningarna inte infriats när det gäller fisket, men det absoluta flertalet har ändå varit med om det förr på olika ställen runt om i landet. Det som uppskattas mest är miljön och landskapet, avkopplingen från arbetslivets vardag och först på tredje plats kommer själva fisket. Det framgår bland annat av den stora undersökning som gjordes i ‘Långåfiskets perspektiv’. Men innebär de här intrycken från juli 2019 att intresset minskar?

– No, inte alls, says Per-Ola Persson. För en del kan det vara tvärt om, att intresset ökar, för en sportfiskare ger inte upp för att fiskekorgen är tom. Men det är klart har man förväntat sig ett bra harrfiske mitt i rötmånaden är det svårt, samtidigt som vi är förvånade över hur många som har lyckats bra där ändå, inte minst harrfisket i Långtjärn vid Grundsjön är på en anmärkningsvärt hög nivå, vilket har glatt många.

När förhållandena är kärva får man lita på sin skicklighet och lärdomar blir bäst när det är kärvt. Intresset för sportfiske ökar vilket inte minst gäller Långåfisket som lockar fler ungdomar. Lika är det med jakten där också intresset bland ungdomar ökar. Båda intressena innehåller så mycket annat som är viktigt och även om man naturligtvis ser fram emot att få fisk så är man beredd på att det inte blir så. Och det ses inte som någon förlust. Man siktar på nästa tillfälle. Det viktigaste är att få fiska!