SvenskaEnglishDeutschFrançais
par Transposh - translation plugin for wordpress

Guldregn de Långåljusnan

Åtgärderna som ska återställa livskraften i Långåljusnan är nu finansierade och kan fullföljas enligt plan. Det är länsstyrelsen i Jämtland som beviljar Långåfisket en ram på drygt 1,3 miljoner för att målen ska nås så som fiskevårdsföreningen i Långå beslutat. Projektet renoverar ån efter flottledsrensning och dämpar effekterna av kraftutvinningen.

Idén väcktes för fem år sen om att strömsträckorna i västra delen av Långåljusnan skulle kunna återfå viktiga delar av sitt ursprung. La rivière avait été fait sur le canal pour le bois flottant. Puis j'étranglé l'écoulement de l'eau lorsque le barrage a été construit perte et la puissance a commencé les centrales électriques longues. Les conséquences pour les poissons et la vie aquatique a été dévastateur et la pêche sportive populaire touchés.

– Autrement dit, nous faisons Långåljusnans coule plus étendues « » qui fléchit et les coudes remis à zéro, convertisseurs attire les poissons à migrer, la teneur en oxygène augmente avec strömbildare, nouveau läplatser conçu pour les organismes aquatiques, pour la recherche de nourriture de poissons, de repos et de reproduction, et avec plusieurs trous profonds augmenteront l'approvisionnement en eau dans le climat rude avec chaud et sec. Och dessutom ska biflödena få fler barnkammare för nya generationer, berättar Helge Jonsson som är ordförande i Långå Fiskevårdsförening och var den som tog det första initiativet i projektet.

Hittills har projektet kostat drygt 900 000 SEK, där staten via länsstyrelsen har bidragit med en halv miljon, 175 000 av bygdemedel har beviljats via Härjedalens kommun och resten, 225 000 kronor har Långåfisket använt av egna medel som kommer från försäljning av fiskekort.

– County Board semble Långåljusnanprojektet comme un projet intéressant et important aussi dans une perspective nationale en matière d'optimisation des conditions biologiques et écologiques dans les cours d'eau avec le débit d'eau fortement réduite, dit Gunnar Jacobsson au conseil d'administration du comté de Jämtland. Han är den som varit med i arbetena i fjol och är fortsatt engagerad i projektet med den sakkunskap som han och länsstyrelsen har när det gäller vattenmiljöer, nature et soins biotopes responsabilité.

Långåljusnan är ett bra och viktigt exempel på hur staten gemensamt med en ansvarig fiskevårdsförening kan finna effektiva lösningar för att återställa biotoper och förhållanden som gynnar livet i vattnen. Dans cette perspective, l'expérience du projet Långåljusnan d'un grand intérêt, dit Gunnar Jacobsson.

Långåfiskets kvalitetsansvarige, Per-Ola Persson, har analyserat hela älvsträckan och planerat i detalj de olika typerna av åtgärder som ska höja livskraften i älven. Han samarbetar hela tiden med de två grävmaskinister som lägger tillbaka stenar, gräver djuphålor och skapar nya livsrum för allt levande i ån. I första hand prioriteras fisken, dit-il, men medger att i förlängningen har det betydelse även för sportfiskaren. Finns det fisk, finns det sportfiskare, säger Per-Ola.

För att fiskar och vattenlevande organismer ska kunna ’flytta in’ i den nya livsmiljön kommer första året efter renoveringen ån att vara stängd för fiskare men öppen för besökare, dit-il. Per-Ola intygar att det är en naturupplevelse i sig att få se en levande älv så som den var formad från början. Ja, till och med ’hur den var tänkt’!

I projektet ingår även satsningar på levande historia och kulturhistoriskt intressanta objekt som ökar upplevelsen i fisketuren. Långåfiskets kulturansvariga styrelseledamot, Margareta Selin-Ring, ansvarar för den delen.