SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Att göra

Långå by är sedan flera århundraden ett välskött och ännu fungerande jordbrukarsamhälle. Gå gärna en promenad längs byvägen och betrakta de vackra husen från olika tidsepoker, de äldsta sedan 1600-talet. Redan på 1500-talet fanns ett tiotal gårdar som var så produktiva att de betalande ”tionde”, en kyrkoskatt [s k tionderegister från 1540]. Det innebär att de förmodligen anlagts långt tidigare, åtminstone under 1400-talet. I byn bor idag ca 130 personer och antalet barn och ungdomar är fler än ålderspensionärerna. Ett par hundra personer räknar Långå som sitt andra hem och vistas här regelbundet under alla årstider. Ett tusental besökare från kringliggande orter eller längre bort besöker byn bl a för fiske och friluftsliv. Hösten lockar många jägare till fågel- eller björnjakt innan den populära älgjakten tar vid. Skogarnas rikedomar av bär och svamp ger efterlängtade delikatesser.

Långåfisket är byns stora attraktion som har hävdats och vårdats i mer än 300 år. Det äldsta kända dokumentet som talar för det är från den 15 maj 1716.

I Långå by finns ett välfungerande föreningsliv i de fyra ideella föreningarna och det är tradition att samlas för arbetspass på Skansen och Långåbadet eller för att tillgodose olika behov som kräver gemensamma krafter.

Långå brukar uppfattas som en by där naturkvalité och livskvalité möts i harmonisk balans. Lugnet, fridfullheten och naturen ger upplevelser som skänker återhämtning och nya krafter för den normala livsföringen.

Förutom utflyktsmål och sevärdheter i och runt byn har de näraliggande orterna ett stort utbud som kan intressera. Närmsta huvudort är Hede och strax bortom ligger Hedeviken och Vemdalen. I väster ligger Tännäs, Ljusnedal, Funäsdalen och Bruksvallarna med stort utbud av besöksvärda attraktioner. Härjedalens fjällmuseum i Funäsdalen är alltid värt ett besök liksom myskoxarna i hägnet vid Tännäs.

Metropoler för vintersporter är Björnrike, Vemdalsskalet, Kröket (Tännäs), Funäsdalen, Tänndalen,
Hamrafjället, Fjällnäs, Bruksvallarna och Ramundberget.